Strony

czwartek, 7 sierpnia 2014

Akıtma czyli tureckie naleśniki


Naleśniki w Polsce je się na obiad lub kolację a w Turcji na śniadanie. Akıtma jest zamiennikiem chleba. Podaje się ją podczas typowego tureckiego śniadania: ser, oliwki, dżemy, miód, ostre sosy śniadaniowe, zielenina, po prostu kto co lubi. Przygotowując potrawę wzorowałam się na przepisie z tego bloga.
Razem ze mna gotowały jak zwykle Malwina i Iza.





Akıtma czyli tureckie naleśniki

2,5 szklanki mleka
2 szklanki mąki
jajko
łyżeczka suszonych drożdży (około 10g świeżych drożdży)
łyżeczka cukru
sól
olej do smażenia

Drożdże zalewamy kilkoma łyżkami ciepłego mleka, dosypujemy łyżeczkę cukru i dokładnie mieszamy, zostawiamy na około 15 minut by drożdże ruszyły. W misce mieszamy jajko mleko i zaczyn drożdżowy następnie dodajemy mąkę wymieszanką z solą i mikserem lub trzepaczką mieszamy do połączenia się składników. Ciasto będzie dość gęste jak na naleśnikowe. Dla osób znających kuchnie turecką podpowiem, że powinno mieć gęstość jak boza. Odstawiamy je na godzinę by drożdże zaczęły działać. Gdy ciasto lekko urośnie i zacznie bąblować jest gotowe do smażenia. Do małej miseczki wlewamy olej, nagrzewamy patelnie do naleśników lub dowolną teflonową lub ceramiczną. Pędzelkiem z naturalnego włosia lub serwetką namoczoną lekko w oleju smarujemy nagrzaną patelnię. Zależy nam na tym by akıtma nie była tłusta. Wlewamy na rozgrzaną patelnie ciasto i przechylając na boki sprawiamy by ciasto zgodnie z turecką nazwą aktı czyli spłynęło po całęj patelni. Smażymy z obu stron.




9 komentarzy:

  1. Kocham naleśniki!!!
    Dziękuję za przepis :*

    OdpowiedzUsuń
  2. Naleśniki drożdżowe...chętnie spróbuję:)

    OdpowiedzUsuń
  3. One są takie pyszne... :)

    OdpowiedzUsuń
  4. U Ciebie zawsze coś dobrego, od razu tęsknię do Turcji :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Powiem krotko i dobitnie: Rewelacja. Juz raczej do tradycyjnych nalesnikow nie wroce :)
    Dziekuje za tak wspanialego bloga, nic tylko czerpac z pysznosci. Pozdrawiam, Ola

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziekuje bardzo za mile slowa. Jestem bardzo szczesliwa gdy Czytelnicy przygotowuja moje potrawy i im smakuja. Pozdrawiam serdecznie.

      Usuń
  6. Witam mozna dodac tylko suchych drozdzy? Bo niestety nie mam swiezych a w Niemczech wszystko pozamykane w niedziele:((

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. zawsze mozna zamienic suche drozdze na swieze i odwrotnie, 10g swiezych to lyzeczka suchych drozdzy. Pozdrawiam

      Usuń
  7. Ok juz doczytalam przepis:)) Kolacja.bedzie jak sie patrzy

    OdpowiedzUsuń