Strony

poniedziałek, 6 stycznia 2014

Szpinak na słodko - kwaśno

Jeśli zapytacie moją córkę jakie warzywa lubi najbardziej, bez zastanowienia odpowie: szpinak i por. Dziwne ale prawdziwe. Z tym porem to lekka przesada bo jeszcze nigdy nie zjadła jakiejkolwiek potrawy do końca ale szpinak zgadza się na 100%. Zupa, börek, naleśniki, makaron, lasagne, potrawka z mięsem lub bez to wszystko uwielbia i zjada ze smakiem. Ja proponuję Wam dzisiaj nową wersję potrawki ze szpinakiem na słodko - kwaśno. Przepis pochodzi z tureckiego czasopisma kulinarnego Sofra.




Szpinak na słodko - kwaśno

500g szpinaku (łodyg bez liści)
2 duże marchewki
20 szalotek
2 łyżki oliwy z oliwek
sól
pieprz
3łyżki jogurtu
płaska łyżeczka mąki
żółtko

Szpinak myjemy i odcinamy grube łodygi, liście najlepiej użyć do börek, naleśników lub makaronu.
Szalotki obieramy, marchew kroimy na plasterki. Oliwe z oliwek wlewamy do garnka i na niej smażymy szalotki i marchew. Gdy się zeszklą dodajemy szpinak, lekko przesmażamy i przykrywamy pokrywką by szpinak zmiękł. Zmniejszamy ogień do minimum i dusimy około 2-3 minut. Dodajemy pół szklanki wrzątku i dusimy do miękkości. Solimy , przyprawiamy świeżo zmielonym pieprzem i dodajemy sos. Sos to mieszanka jogurtu, wody (pół szklanki) żóltka i mąki. Wszystko dokładnie mieszamy i dodajemy stopniowo po 2 łyżki gorącą wodę z potrawki by ogrzać sos. Sos wlewamy do potrawki i doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy minutę lub dwie, mieszając od czasu do czasu. Zdejmujemy z ognia podajemy po lekkim ostudzeniu.




8 komentarzy:

  1. wcale nie dziwne, ja też jak była mniejsza uwielbiałam szpinak :)
    swoją drogą to nadal go uwielbiam i na pewno skuszę się na taką potrawkę!

    OdpowiedzUsuń
  2. Musze zrobic to danie dla mojej corki :) Moze tez polubil szpinak :)

    OdpowiedzUsuń
  3. wyszlo pycha! do sosu dodalam sok z polowki cytryny. regularnie odwiedzam Pani bloga, Przepisy sa rewelacyjne. Wielkie dzieki! Paulina ze Stambulu

    OdpowiedzUsuń
  4. jak szpinak bez liści przecież szpinak to właśnie liśnie nie rozumiem a chcę zrobić

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. U nas sprzedawany na bazarze szpinak to procz liscia lodyga, odciety jest jedynie korzen. Jesli tam gdzie mieszkasz sprzedaja same liscie mozesz zrobic dodajac liscie. W Turcji lodygi dodajemy do potrawki liscie do börek. Pozdrawiam.

      Usuń
  5. Takiego jeszcze nei robilam a uwielbiamy szpinak, musze koniecznie wyprobowac :)))

    OdpowiedzUsuń
  6. Pani Natalio, na prawde az 20 tych szalotek?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Szalotka to malutka cebulka wiec 20 sztuk to nie jest duzo.

      Usuń