Strony

sobota, 29 października 2011

Sałatka jajeczna czyli co nieco na śniadanie

Tę sałatkę jemy na śniadanie zamiast zwykłych gotowanych jajek. Wyda się Wam ona troche inna niż typowa polska sałatka gdyż brak w niej tak popularnego w Polsce majonezu. Tu u nas majonez od niedawna gości na tureckich stołach i nie jest zbyt popularny. Używa sie go do potraw pochodzących z innych krajów. Kuchnia turecka świetnie funkcjonuje bez niego a w zamian proponuje bardzo zdrową oliwę z oliwek, której ci u nas dostatek.

Sałatka jajeczna

5 jajek
mały pęczek szczypiorku
mały pęczek pietruszki
mały pęczek koperku
sól
pieprz
ostra papryka pulbiber 
mieta suszona lub świeża
oliwa z oliwek


Ugotowane na twardo jajka obieramy i kroimy na małe kawalki. Zielenine drobno siekamy i dodajemy do jajek. Przyprawiamy i polewamy oliwą. Odstawiamy na 15 minut aby smaki się połączyły.


7 komentarzy:

  1. Ciekawa sałatka. Co prawda, sałatki z majonezem robię coraz rzadziej, ale jajecznej z oliwą jeszcze nigdy nie jadłam. Muszę koniecznie spróbować.

    A tak przy okazji, fajny blog. Bardzo lubię kuchnię turecką i cieszy mnie, że powstał blog polskojęzyczny, na którym można lepiej poznać tę kuchnię.

    OdpowiedzUsuń
  2. podoba mi sie taka jajeczna salatka i w dodatku jest to zdrowsza wersja:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Witam Pani Emilio.
    Bardzo uwielbiam tą sałatkę na śniadanko ze świeżym pieczywem. Dodaję do niej jeszcze cienko posiekaną sałatę i sok z połówki cytryny. Super blog- będę mogła czerpać inspirację do gotowania dla męża :) Pozdrawiam z Stambułu.

    OdpowiedzUsuń
  4. Ja tu widzę sałatkę ziołową z dodatkiem jajka raczej ;) Tytuł był zachęcający, ale po sprawdzeniu co i jak, już wiem, że mój G by tej sałatki nie tknął (za dużo zieleniny, za mało jajka), mimo ostrości

    OdpowiedzUsuń
  5. Witam Wszystkich

    Do Iloş: Zgadza się jak najbardziej można dodać jeszcze zieloną sałatę i sok z cytryny my jednak preferujemy wersję bez cytryny a sałatę dodaję gdy brak mi innej zieleniny. Ale polecam również tę wzbogaconą wersję.

    Do Adrijah: W wersji dla G. można zwiekszyć ilość jajek i zmniejszyc ilość zieleniny jednak jej rodzaj powinien zostac ten sam. A sobie możesz podać na liściach sałaty jeśli lubisz zielenine bedzie to jedna sałatka w dwóch wersjach :)

    Pozdrawiam z Izmiru.

    OdpowiedzUsuń
  6. A na wszelkich szwedzkich stołach w hotelach majonez się pojawia - typowo proturystyczne nastawienie, wiadomo ;-)
    A tu takie kwiatki - dobrze, że można się czegoś ciekawego dowiedzieć. Podoba mi się ta sałatka, lżejsza alternatywa dla klasycznej jajecznej tak podobnej do pasty...

    OdpowiedzUsuń