tag:blogger.com,1999:blog-223871300915354681.post232360623092787573..comments2024-03-21T14:14:35.155+03:00Comments on Turcja od kuchni: Turecki chłodnik - cacıkEmiliahttp://www.blogger.com/profile/14083134202200237184noreply@blogger.comBlogger6125tag:blogger.com,1999:blog-223871300915354681.post-65746303793611580762013-02-17T22:14:30.927+02:002013-02-17T22:14:30.927+02:00Wyprobuje koniecznieWyprobuje koniecznieEmiliahttps://www.blogger.com/profile/14083134202200237184noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-223871300915354681.post-88024833309917940772013-02-15T11:28:16.381+02:002013-02-15T11:28:16.381+02:00Przepis wymyśliłam sama, sernik jest pyszny. Bardz...Przepis wymyśliłam sama, sernik jest pyszny. Bardzo polecam. Ten sernik jest kokosowy z ananasem ale (można zastąpić pure z innych owoców np. truskawek), jeśli pomijamy owoce i kokos, wtedy żeby nieco zagęścić jogurt można dodać, oprócz budyniu np. irmik.<br /><br />* 70 g masła (roztopione, schłodzone)<br />* 150 g ciasteczek typu petitki<br />* 3 łyżki wiórków kokosowych<br /><br />MASA JOGURTOWA:<br />* 1 świeży, średniej wielkości ananas <br />* 1 kg gęstego jogurtu typu greckiego/tureckiego<br />* 5 jajek (białka oddzielnie od żółtek)<br />* 80 g masła (roztopione, schłodzone)<br />* 1 szkl. cukru (lub 1,5 jeśli ktoś woli słodsze)<br />* szczypta soli (sól podkreśla słodycz, dodaję do każdego wypieku)<br />* 2 małe op. cukru waniliowego <br />* 2 op. budyniu waniliowego w proszku bez cukru (zamiast budyniu można dać ok. 6 łyżek mąki ziemniaczanej)<br />* 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia (można pominąć)<br />* skórka otarta z 1 całej limonki lub cytryny<br />* sok wyciśnięty z 1 całej limonki lub cytryny<br />* 4 kopiaste łyżki wiórków kokosowych<br /><br />Ananas obrać ze skóry, wyciąć środek i pokroić w kółka-słoneczka. Połowę zmiksować na jednolitą masę (najlepiej użyć blendera), resztę pozostawić bez zmian. Formę natłuścić, na to wyłożyć dodatkowo folię aluminiową. Masło roztopić i wystudzić. Ciastka pokruszyć, dodać wiórki kokosowe i 70 g masła, dokładnie wymieszać. Masę ciasteczkową wyłożyć do formy i wstawić do lodówki na ok. 15 min. Żółtka ubić z połową cukru i cukrami waniliowymi, dodać resztę roztopionego masła - 80 g, jogurt, skórkę z cytryny, sok z cytryny, budynie, proszek do pieczenia i wiórki kokosowe. Białka ze szczyptą soli ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać resztę cukru i delikatnie wmieszać w masę żółtkowo-jogurtową, na koniec dodać zmiksowany ananas. Na schłodzoną masę ciasteczkową ułożyć pozostały ananas, na to wyłożyć masę jogurtową. Sernik piec w temp. 160 st. przez ok. 60-80 min., nie pieczemy go do tzw. suchego patyczka. Studzić w lodówce, najlepiej przez całą noc. Najlepszy sam, bez niczego, ja zwykle podaję z syropem z granata, świetne połączenie, serniczek jest wyśmienity, palce lizać :). <br /><br />Anahttps://www.blogger.com/profile/02018614919143814447noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-223871300915354681.post-51056229797307150712013-02-14T20:20:41.496+02:002013-02-14T20:20:41.496+02:00Mozesz napisac jak robisz sernik? Ja nie moge znal...Mozesz napisac jak robisz sernik? Ja nie moge znalezc odpowiedniego sera. Robilam kilka razy i jeszcze nigdy mi sie nie udal. Robilam z tureckim tatlı lor i mieszalam tez z labne.Emiliahttps://www.blogger.com/profile/14083134202200237184noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-223871300915354681.post-83467861894485120332013-02-14T20:18:27.292+02:002013-02-14T20:18:27.292+02:00w przyszlym tygodniu przepis wstawie na blogaw przyszlym tygodniu przepis wstawie na blogaEmiliahttps://www.blogger.com/profile/14083134202200237184noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-223871300915354681.post-18799779334432602062013-02-14T15:19:05.521+02:002013-02-14T15:19:05.521+02:00Napiszcie jak się robi taki domowy jogurt :)Napiszcie jak się robi taki domowy jogurt :)M.https://www.blogger.com/profile/05690110949600634309noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-223871300915354681.post-36531992179198537882013-02-14T13:22:59.255+02:002013-02-14T13:22:59.255+02:00My też nie kupujemy gotowego, "produkcją"...My też nie kupujemy gotowego, "produkcją" domowego zajmuje się mój mąż. Zwykle robi z 3 l wiejskiego, tłustego mleka. Coś pysznego. Ja robię na nim nawet sernik, smakuje troszkę jogurtowo ale nam to nie przeszkadza :). Polecam spróbować.Anahttps://www.blogger.com/profile/02018614919143814447noreply@blogger.com