tag:blogger.com,1999:blog-223871300915354681.post7699356646446502233..comments2024-03-11T16:47:55.926+03:00Comments on Turcja od kuchni: Wiejski chleb na zakwasie wersja tureckaEmiliahttp://www.blogger.com/profile/14083134202200237184noreply@blogger.comBlogger8125tag:blogger.com,1999:blog-223871300915354681.post-88670628644858069522014-12-02T09:58:28.842+02:002014-12-02T09:58:28.842+02:00Turcy do kiszonej uzywają sól kamienna a do gotowa...Turcy do kiszonej uzywają sól kamienna a do gotowania zwykłą stołową. Morska sól jest droga i rzadko kto jej używa. Do kiszonek sprzedają tu specjalną salamura tuzu.Emiliahttps://www.blogger.com/profile/14083134202200237184noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-223871300915354681.post-21743303851126965802014-12-02T00:43:26.988+02:002014-12-02T00:43:26.988+02:00Właśnie wyrzuciłam swoją sól. Dobrze, że do sałate...Właśnie wyrzuciłam swoją sól. Dobrze, że do sałatek, etc. używamy kamiennej z młynka. <br /><br />Moja babcia twierdzi, że kiszonki wychodzą tylko na kamiennej soli, na morskiej się nie ukisi. Więc Turcy do kiszonek używają kamiennej, bo muszą, a do gotowania morskiej, bo tańsza. Co, sądząc po ilości soli używanej przez moją teściową, może prowadzić do znacznych oszczędności. Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-223871300915354681.post-84713247677764558222013-01-17T18:45:11.657+02:002013-01-17T18:45:11.657+02:00A wiec sobie poczytalam i wlos mi sie zjezyl. Od l...A wiec sobie poczytalam i wlos mi sie zjezyl. Od lat trujemy sie E536 w soli czyli wspomnianym przez Ciebie antyzbrylaczem. Maz stwierdzil ze kilka dni temu mowiono w telewizji o zagrozeniu dla zdrowia jake niesie z soba E-536. Watpie zeby w sklepach wiedzieli cokolwiek o antyzbrylaczu wiec musisz sprawdzac na opakowanie. W mojej soli jest. Sol w smietniku wyladowala. Najsmieszniejsze jest to ze Turcy do kiszonek uzywaja soli kamiennej ktora jest duzo zdrowsza i polecana przez specjalistow a do jedzenia dodaja ta wlasnie z trucizna. Emiliahttps://www.blogger.com/profile/14083134202200237184noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-223871300915354681.post-16313455968821843162013-01-17T12:40:53.496+02:002013-01-17T12:40:53.496+02:00Dzięki :)) Będę wdzięczna za informacje o soli be...Dzięki :)) Będę wdzięczna za informacje o soli bez antyzbrylacza, którą można kupić w Turcji. Emilio w internecie znajdziesz szereg informacji na temat antyzbrylacza. Pozdrawiam. Annishttps://www.blogger.com/profile/00599391363098228900noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-223871300915354681.post-5706043505063049412013-01-17T12:17:51.774+02:002013-01-17T12:17:51.774+02:00sol marska po turecku to deniz tuzu, produkuje ja ...sol marska po turecku to deniz tuzu, produkuje ja na przyklad firma billur tuz ale czy jest bez antyzbrylacza tego nie wiem. Robiac zakupy poszukam soli morskiej i zapytam o antyzbrylacz bo wczesniej o czyms takim nie slyszalam.<br />PozdrawiamEmiliahttps://www.blogger.com/profile/14083134202200237184noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-223871300915354681.post-40772412818438224222013-01-17T12:07:55.420+02:002013-01-17T12:07:55.420+02:00Chlebek wygląda kusząco :) Na pewno wypróbuję podc...Chlebek wygląda kusząco :) Na pewno wypróbuję podczas pobytu w Turcji. Czy mogłabyś napisać, w jakim tureckim sklepie można kupić sól morską . (nie wiem jak się mówi po turecku sól morska bez antyzbrylacza - ten środek bardzo źle wpływa na układ pokarmowy - przynajmniej mój). Nie znam tureckiej nazwy i być może dlatego nie udało mi się jej kupić. Pozdrawiam. A. Annishttps://www.blogger.com/profile/00599391363098228900noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-223871300915354681.post-65864164221558368322013-01-17T11:25:50.478+02:002013-01-17T11:25:50.478+02:00Witam serdecznie.
Wciaz mam jeszcze problem z fot...Witam serdecznie. <br />Wciaz mam jeszcze problem z fotografowaniem potraw ale postaram sie go jak najszybciej rozwiazac. To nowy aparat ktorego obslugi sie dopiero ucze. W planach mam wstawianie nowych postow co kilka dni.<br />Pozdrawiam Emiliahttps://www.blogger.com/profile/14083134202200237184noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-223871300915354681.post-23540811106277655912013-01-17T09:13:10.367+02:002013-01-17T09:13:10.367+02:00Emilio, dziś trafiłam do Ciebie po raz pierwszy. Z...Emilio, dziś trafiłam do Ciebie po raz pierwszy. Z przyjemnością odnotowuję, że specjalizujesz się w kuchni tureckiej, którą uwielbiam. Od dziś będę Cię bacznie obserwować. Szkoda tylko, że publikujesz tak rzadko...:-(Droczilkahttps://www.blogger.com/profile/03906319922482027679noreply@blogger.com