tag:blogger.com,1999:blog-223871300915354681.post6706619838026479650..comments2024-03-21T14:14:35.155+03:00Comments on Turcja od kuchni: Revani czyli na słodko po tureckuEmiliahttp://www.blogger.com/profile/14083134202200237184noreply@blogger.comBlogger6125tag:blogger.com,1999:blog-223871300915354681.post-11331458578745735922015-09-13T11:42:15.034+03:002015-09-13T11:42:15.034+03:00Z przepisu skorzystaliśmy wczoraj na wieczorze z k...Z przepisu skorzystaliśmy wczoraj na wieczorze z kuchnią turecką. Ciasto jest przepyszne również bez syropu. Wychodzi go bardzo dużo:)Anonymoushttps://www.blogger.com/profile/10783395952555979175noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-223871300915354681.post-40374855331385739512014-02-14T19:04:04.239+02:002014-02-14T19:04:04.239+02:00To ciasto jest pyszne!!!!!!! Na długo zagości w mo...To ciasto jest pyszne!!!!!!! Na długo zagości w moim menu!!!!!!!! Jeszcze raz powiem PYCHA!!!!! :DAnonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-223871300915354681.post-30724197142251698342013-02-19T16:36:28.209+02:002013-02-19T16:36:28.209+02:00Musze wyprobowac, koniecznie!!!!! Dziekuje bardzo ...Musze wyprobowac, koniecznie!!!!! Dziekuje bardzo za przepis.Emiliahttps://www.blogger.com/profile/14083134202200237184noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-223871300915354681.post-14838226065642818082013-02-19T15:30:25.527+02:002013-02-19T15:30:25.527+02:00Nie robiłam jeszcze z Twojego przepisu (bo mój jes...Nie robiłam jeszcze z Twojego przepisu (bo mój jest bardzo podobny ;), ale za to wyszperałam fajny przepis na revani pomarańczowe (najlepszy przepis jaki dotąd wypróbowałam na revani pomarańczowe). My raczej wolimy właśnie cytrusowe, zdecydowanie bardziej niż tradycyjne. Podam przepis, warto wypróbować, bardzo nam posmakowało, zdecydowanie będę powtarzać. Jednak jak zwykle dokonałam zmian w przepisie.<br /><br />Revani pomarańczowe:<br /><br />Składniki:<br />4 filiżanki od kawy po tr mąki - dałam 3 filiżanki<br />4 filiżanki od kawy po tr cukru - dałam 3 filiżanki (nie lubimy bardzo słodkich ciast a z tymi 4 wydało mi się zbyt słodkie)<br />4 filiżanki od kawy po tr jogurt<br />4 filiżanki od kawy po tr kaszy manny<br />4 jajka<br />2 filiżanki od kawy po tr oleju<br />2 filiżanki od kawy po tr soku z pomarańczy<br />skórka otarta z 1 pomarańczy<br />1 małe op. proszku do pieczenia – dałam 1/2<br /><br />Syrop<br />2,5 szkl. cukier<br />2 szkl. wody<br />1 szkl. soku z pomarańczy i skórka z pomarańczy<br />1 łyżeczka soku z cytryny<br /><br />Jajka ubić z cukrem na puch, ok. 4-5 minut. Dodać mąkę, irmik, jogurt, olej. Następnie dodać sok z pomarańczy, skórkę, proszek do pieczenia. Piec na wysmarowanej tłuszczem formie w 170 st. do zrumienia. Syrop: Wszystkie składniki zagotować, wystudzić. Gorące revani polać zimnym syropem, odstawić na 4 godz. Można też zrobić syrop później, i wówczas gorącym syropem polewamy zimne ciasto.<br />Anahttps://www.blogger.com/profile/02018614919143814447noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-223871300915354681.post-62933573920060212882013-02-08T21:41:08.011+02:002013-02-08T21:41:08.011+02:00tak dawno nie robilam revani ze juz nie pamietam n...tak dawno nie robilam revani ze juz nie pamietam na jaka forme to byl przepis.Emiliahttps://www.blogger.com/profile/14083134202200237184noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-223871300915354681.post-86688815819486657262013-02-08T09:30:40.556+02:002013-02-08T09:30:40.556+02:00Emilko czy na formę 36 x 28 cm powinnam zmniejszyć...Emilko czy na formę 36 x 28 cm powinnam zmniejszyć ilość składników? z góry dziękuję za odp. pozdrawiam, aniaAnahttps://www.blogger.com/profile/02018614919143814447noreply@blogger.com