tag:blogger.com,1999:blog-223871300915354681.post6610096292189090390..comments2024-03-21T14:14:35.155+03:00Comments on Turcja od kuchni: Moje propozycje na ramazanowe menu: dzień 10Emiliahttp://www.blogger.com/profile/14083134202200237184noreply@blogger.comBlogger5125tag:blogger.com,1999:blog-223871300915354681.post-47914022604182045082015-06-27T22:54:18.103+03:002015-06-27T22:54:18.103+03:00Wielkie dzięki, w takim razie wypróbujęWielkie dzięki, w takim razie wypróbujędawny_basikhttps://www.blogger.com/profile/05929985437186815681noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-223871300915354681.post-66472092787767919232015-06-27T18:23:58.436+03:002015-06-27T18:23:58.436+03:00Gotowa sarme mozna przechowywac kilka dni w lodowc...Gotowa sarme mozna przechowywac kilka dni w lodowce. Wersje bezmiesna nawet do 4-5 dni.Emiliahttps://www.blogger.com/profile/14083134202200237184noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-223871300915354681.post-22291066568258676862015-06-27T17:45:06.666+03:002015-06-27T17:45:06.666+03:00Ile to mozna przechowywać? Ile to mozna przechowywać? Thiohttps://www.blogger.com/profile/17465429558182345525noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-223871300915354681.post-90515492098757851042015-06-27T00:29:57.317+03:002015-06-27T00:29:57.317+03:00Nalezy zebrac mlode liscie i podgotowac w wodzie, ...Nalezy zebrac mlode liscie i podgotowac w wodzie, nie musi byc osolona gdyz gotujac zwinieta sarme dodajemy wode lekko osolona. Kolezanka zbierala liscie z polskich winorosli i sarma byla pyszna. Jesli chcesz miec liscie na zime wtedy przygotowujesz solanke i w niej przechowujesz podgotowane liscie albo mozesz zamrozic podgotowane liscie. Ja kilka lat temu zamrazalam i dla mnie to najlepszy sposob bo liscie w woreczkach zajmuja duzo mniej miejsca niz liscie w sloiku.Emiliahttps://www.blogger.com/profile/14083134202200237184noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-223871300915354681.post-17707430736635862582015-06-26T22:56:07.086+03:002015-06-26T22:56:07.086+03:00Czy liście winogron wystarczy podgotować w osolone...Czy liście winogron wystarczy podgotować w osolonej wodzie? Nie są w jakiś sposób wcześniej kiszone czy inaczej preparowane??? Mam winorośl w ogrodzie i chętnie zrobiłabym sarmę/dolmę w domu, ale zawsze zastanawiałam się jak przygotować liście aby danie było właściwie ugotowanedawny_basikhttps://www.blogger.com/profile/05929985437186815681noreply@blogger.com