tag:blogger.com,1999:blog-223871300915354681.post4437211086333209739..comments2024-03-21T14:14:35.155+03:00Comments on Turcja od kuchni: Chleb pszenny z rodzynkami na zakwasieEmiliahttp://www.blogger.com/profile/14083134202200237184noreply@blogger.comBlogger5125tag:blogger.com,1999:blog-223871300915354681.post-22781675022164110712014-02-10T22:20:32.178+02:002014-02-10T22:20:32.178+02:00Wszystko zależy od tego skąd pochodzi turecka gosp...Wszystko zależy od tego skąd pochodzi turecka gospodyni. W Turcji mieszkam od 13 lat i jedyną potrawą z dodatkiem wody różanej jaką znam to güllaç. Woda różana używana jest w Turcji raczej jako kosmetyk a ze względu na to iż róże hodowane są w Sparcie do deserów typu lokum czy do konfitury używa sie płatków różanych.Emiliahttps://www.blogger.com/profile/14083134202200237184noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-223871300915354681.post-75704774615237348252014-02-09T23:19:50.648+02:002014-02-09T23:19:50.648+02:00Mam pytanie niezwiązane z postem :) Czy to możliwe...Mam pytanie niezwiązane z postem :) Czy to możliwe aby turecka gospodyni (nie żadna młoda ale doświadczona) nie znała gül süyü, ale tej spożywczej, do deserów i słodkości, nie kosmetycznej ? Spotkałam się z tym ostatnio i byłam bardzo zdziwiona bo myślałam, że woda różana jest bardzo popularna w Turcji.<br />Pozdrawiam<br />AniaAnonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-223871300915354681.post-13864233617738387552014-02-07T23:28:17.787+02:002014-02-07T23:28:17.787+02:00Ja mieszałam mikserem, ciasto nie było twarde ale ...Ja mieszałam mikserem, ciasto nie było twarde ale też nie bardzo miękkie. Jeśli moje ciasto chlebowe jest zbyt twarde po prostu dłużej rośnie. Zamiast godziny daję mu 2 godziny. Moje ciasto rośnie w piekarniku w temperaturze 50 stopni lub na gorącym grzejniku. PozdrawiamEmiliahttps://www.blogger.com/profile/14083134202200237184noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-223871300915354681.post-91341788434160257572014-02-07T15:23:44.385+02:002014-02-07T15:23:44.385+02:00Jak wyrabiasz chleb? Chodzi o zagniecenie jak na p...Jak wyrabiasz chleb? Chodzi o zagniecenie jak na pizze czy wymieszanie? jaka ma byc konsystencja ciasta? raz próbowałam upiec chleb, ale wyszedl twardy jak skała, ale się nie poddaję, twój chleb wygląda idealnie ! PozdrAnonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-223871300915354681.post-34252307069075381982014-02-05T14:56:18.338+02:002014-02-05T14:56:18.338+02:00Czekam z niecierpliwością na chleb kukurydziany, b...Czekam z niecierpliwością na chleb kukurydziany, bo bardzo go lubię :)Rodzynki Sułtańskiehttps://www.blogger.com/profile/06667764244997366943noreply@blogger.com