Uwielbiam serniki i zawsze mi ich tu brakowało. Sprzedawane lub robione przez Turczynki bardzo często nie mają nic wspólnego z sernikiem więc tesknota za tym przepysznym polskim smakiem sięgała szczytu.
Zdaję sobie sprawę, że nie jest to 100% sernik bo nie z polskiego sera ale jak dla mnie najbardziej go przypomina.
Nieraz próbowałam różnych serów, różnych przepisów aż natrafiłam na ten. Zamiast sera należy użyć süzme yoğurdu, który najbardziej przypomina kremowy ser do sernika sprzedawany w Polsce. Robiłam również sernik używając tatlı lor, twaróg bez soli ale sernik wychodził twardy. Tatlı lor polecam do leniwych, wychodza wysmienite. Z labne sernika nie robiłam bo ma lekki słony smak co przeszkadzało mi w tiramisu więc nie chciałam ryzykować z sernikiem.
Są różne rodzaje süzme yoğurdu wiec musimy uważać ponieważ większość z nich jest kwaśna. Gdyby trafił się nam kwaśny nie ma problemu wystarczy go dokładnie wymieszać w proporcjach 1do 3 ze słodkim lorem. Ja kupiłam jogurt w BIMie niestety okazał się lekko kwaśny na szczęście połączenie ze skórką pomarańczową sprawiało wrażenie lekko cytrynowego smaku. Polecam jogurt AOÇ (Atatürk Orman Çiftliği) jest droższy ale jak do tej pory nie trafił mi sie kwaśny. W Ankarze kupicie ten jogurt bez problemu w Izmirze kupowałam w Kipie. Stambułu nie znam na tyle żeby wiedzieć gdzie go znajdziecie :)
Jesli chodzi o tureckie sery dodam jeszcze że najlepszy ser do ruskich pierogów to zwykły lor (nie mylić z çökelek). Jest lekko słony i tłusty. Robiąc pierogi nie solę dodatkowo farszu jedynie przyprawiam pieprzem.
Sernik pomarańczowy
1kg süzme yoğurdu
5 jajek
2 opakowania budyniu waniliowego bez cukru
szklanka cukru
otarta skórka z dużej pomarańczy
opakowanie ciastek eti burçak lub yulaflı
Białka ubijamy na sztywną pianę i stopniowo dodajemy cukier. Ubijamy dość długo. W drugim naczyniu trzepaczką mieszamy żółtka, budyń, skórkę ze sparzonej pomarańczy i jogurt. Masę jogurtową delikatnie łączymy z ubitymi białkami. Na spód tortownicy wsypujemy zmielone w blenderze ciastka i ugniatamy je łyżką. następnie wlewamy masę serową i wkładamy do nagrzanego do 170 stopni piekarnika. Przed nagrzaniem pikarnika wkładamy do niego naczynie z wodą, która będzie parowała i nawilży sernik. Pieczemy ponad godzinę. Ja miałam za dużą forme więc mój sernik upiekł się w godzine i był niski. Polecam mniejsza formę o wyższych bokach. Po upieczeniu ciasto trzymamy 5 minut w gorącym piekarniku następnie minimalnie uchylamy drzwiczki na 10 minut, uchylamy je bardziej a po kolejnych 10 minutach otwieramy całkowicie i studzimy sernik.
też mam ten problem, mieszam za granicą a tutaj nie ma twarogu na sernik:)
OdpowiedzUsuńpomarańczowy?? Brzmi pysznie :)))) A dla chcącego nic trudnego :) !! Kupujemy świeże mleko i robimy tradycyjny polski biały ser - ten najlepszy na świecie:) Jak słyszę, że do zrobienia białego sera potrzeba jakaś podpuszczkę to mi się chce śmiać ;P wystarczy zsiadłe zrobić.
OdpowiedzUsuńzalezy jaki ser chcesz zrobic, zwykły twaróg zrobisz domowym sposobem ale już np. do ziarnistego ta podpuszczka jest niezbędna ;)
UsuńHej, odkąd zamieszkałam w Turcji robię ten sernik dokładnie wg przepisu, bo mąż go pokochał, a przecietny sernik w Stambule smakuje jak stare masło ;] niedawno na jednym z forów dla obcokrajowców w Turcji ktoś polecił do zrobienia sernika serek Krempare (Torku), wiec użyłam go pół na pol z süzme yoğurt (sutas) w tym przepisie I wyszedł mega pyszny - moj mąż powiedział, że to jest sernik mistrzowski - polecam spróbować :)
OdpowiedzUsuń