środa, 29 sierpnia 2012

Turecka pomidorówka wersja dla wegetarian


Tureckie zupy nie sa tak sycace jak polskie. Często sa robione na wodzie lub na odrobinie mięsa mielonego. Zupa którą dzis zaprezentuje jest bezmięsna ale wysmienicie smakuje. Wszystko dzięki przepysznym pomidorom które możemy kupic latem na tureckich bazarach. Pomidory te nazywają sie tarla domatesi. Jest to odmiana duza i mięsista. Chcąc zachowac smak lata robie przetwory właśnie z tych pomidorów najczęściej są to przeciery lub wekowane pomidory z papryka ktore jemy na sniadanie.
A teraz przepis na pyszna zupekę.



Domates çorbası

składniki
5 duzych pomidorów
2 cebule
garść ryżu
2 liście laurowe
k'lka gałązek natki pietruszki
sól
pieprz

Pomidory obrać ze skórki i pokroic w drobna kostke lub rozdrobnić blenderem. Dolać 3 szklanki wody całe cebule liść laurowy ziele angielskie i ryż gotować od czasu do czasu mieszając. Gdy zacznie wrzeć gotować jeszcze 20 minut. Jeśli woda wyparuje można dodać wrzątek. Doprawić solą i pieprzem. Przed podaniem posypać natka pietruszki.



2 komentarze:

  1. z chęcią bym spróbowała tego gatunku pomidorów

    życie & podróże
    gotowanie

    OdpowiedzUsuń
  2. właśnie trafiłam na Twojego bloga i czuję, że się tu zadomowie.. uwielbiam turecką kuchnię, ma dla mnie smak wakacji

    OdpowiedzUsuń

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...