niedziela, 30 października 2011

Bakłażan to jest to!

Bakłażan to chyba najpopularniejsze warzywo w Turcji. Jakbym zaczęła podawac przepisy na potary z bakłażanem to zajęłoby mi to ponad miesiąc a może jeszcze dłużej. Będę je jednak serwować co jakiś czas żeby Was nie zanudzić. Dziś w menu mamy patlican yemegi czyli w tłumaczeniu potrawa z bakłażana :)

składniki:
3 długie bakłażany
3 pomidory
3 papryki charleston (w Polsce można dodać jedna dużą papryke zielona z tych mięsistych)
300gr mięsa wołowego pokrojonego w kostke
2 ząbki czosnku
cebula
sól
pieprz
kumin rzymski


sposób przyrządzania
Bakłażany obrać pokroić w grubsze talarki i włożyć do miski z osoloną wodą aby pozbyć się goryczki. Powinny tam poleżeć ok 30 minut. W tym czasie obieramy cebulę i kroimy w kostkę. Papryke rownież kroimy w kostke. Pomidory obieramy ze skórki i kroimy jak pozostale warzywa. Czosnek również drobno kroimy. Do garnka wlewamy 2 łyzki oliwy i smażymy na niej mięso. Mięso najpierw pusci wode wiec należy przesmażyc aż woda prawie całkowicie wyparuje. Przed całkowitym wyparowanoem wody dodajemy cebule papryke i czosnek. Przesmażamy aż cebula lekko sie zeszkli. Dodajemy pomidory przykrywamy i dusimy pod przykryciem ok 5 minut. nastepnie dodajemy przyprawy i wyciśnięte z wody bakłażany. Nie mieszamy. Przykrywamy i dusimy ok 15 minut. Jeśli pomidory puszczą mało soku należy dolać troche wody. Potrawę mieszamy i dusimy jeszcze 10 minut aż bakłażan bedzie miękki.
Dla ozdoby potrawę można posypać natką pietruszki.
Podajemy ją z ryżem tu nazywanym sade pilav i jogurtem. Dla wielbicieli chłodnika polecam turecką wersję czyli dżadżyk (jogurt ogórek czosnek i troszke soli)


sobota, 29 października 2011

Sałatka jajeczna czyli co nieco na śniadanie

Tę sałatkę jemy na śniadanie zamiast zwykłych gotowanych jajek. Wyda się Wam ona troche inna niż typowa polska sałatka gdyż brak w niej tak popularnego w Polsce majonezu. Tu u nas majonez od niedawna gości na tureckich stołach i nie jest zbyt popularny. Używa sie go do potraw pochodzących z innych krajów. Kuchnia turecka świetnie funkcjonuje bez niego a w zamian proponuje bardzo zdrową oliwę z oliwek, której ci u nas dostatek.

Sałatka jajeczna

5 jajek
mały pęczek szczypiorku
mały pęczek pietruszki
mały pęczek koperku
sól
pieprz
ostra papryka pulbiber 
mieta suszona lub świeża
oliwa z oliwek


Ugotowane na twardo jajka obieramy i kroimy na małe kawalki. Zielenine drobno siekamy i dodajemy do jajek. Przyprawiamy i polewamy oliwą. Odstawiamy na 15 minut aby smaki się połączyły.


środa, 26 października 2011

Zeytinyağlı lahana sarması czyli tureckie gołąbki


Dziś mam przepis na nietypowe gołąbki. Nietypowe bo robione na sposób turecki. Różnica jest taka, że tureckie są bez mięsa. Oczywiście jest również turecka wersja z mięsem ale przedstawie ją innym razem.
Teraz w ramach wyjaśnienia napiszę co to jest to zeytinyağlı. Tak okresla się wszystkie warzywne potrawy przyrządzane bez mięsa. A w dokładnym tłumaczeniu znaczy to "z oliwą" gdyż do wszystkich potraw bezmięsnych dodajemy oliwę z oliwek, która wspaniale wzbogaca smak.
Potrawa turecka i polska różnią się dodatkowo wyglądem. Turecka wersja jest mała i cieniutka gdyz jest spożywana w formie przekąski.

Zeytinyağlı lahana sarması
składniki:
średnia główka kapusty
szklanka ryżu
2 cebule
 mały pęczek pietruszki
mały pęczek koperku
sól
pieprz
cukier
sok z granata
sumak
mięta
garść orzeszków piniowych
garść suszonych porzeczek
oliwa z oliwek

sposób przyrządzania
Kapustę parzymy i rozdzielamy liście. Każdy liść dzielimy na pół wycinajac twardy środek. Przygotowujemy farsz. Cebulę kroimy w drobną kostkę i smażymy na oliwie z oliwek. Dodajemy ryż orzeszki, porzeczki sól pieprz łyżeczkę cukru. Smażymy jeszcze ok 7 minut. Po zdjęciu z ognia dodajemy zieleninę sumak i sok z granata. Następnie zawijamy farsz w liście kapusty. Sarma ma być krótka i nie bardzo gruba.
Na dnie garnka ukladamy pozostałości z liśći katusty i na to sarmę. Sarmę należy przykryć talerzem aby za mocno nie napęczniała i się nie rozwaliła podczas gotowania. Zalewamy do połowy wodą i gotujemy ok 30 minut. Podajemy na zimno. 
W smaku potrawa powinna byc lekko kwaśna ze słodką nutką.


niedziela, 23 października 2011

Özbek pilavı czyli pilaw uzbecki

Nie chce nudzić potrawami na jedno kopyto wiec będzie różnorodnie. Dziś jeden z moich ulubionych pilawów. Pochodzi z kuchni Azji Środkowej. Nauczyłam sie go robić od koleżanki z Taszkentu. Pilavem nazywamy w Turcji potrawę z ryżem, bulgurem (kasza z pszenicy) lub arpa şehriye. O pilawach napisze więcej przy okazji podawania przepisów na ich podstawowe wersje. A teraz zapraszam do gotowania.

Özbek pilavı czyli pilaw uzbecki

skladniki
0,5 kg mięsa pokrojonego w kostkę: najlepiej cielęcina lub jagnięcina ale jeśli ktos woli coś dietetycznego to polecam pierś z kurczaka ( ja robię z kurczakiem)
cebula
0,5 kg marchwi
2 szklanki ryżu
sól, pieprz i  
czubata łyżeczka curry
4 łyżki oleju

sposób przyrządzania
mieso smażyc na oleju aż wypuści całą wodę następnie dodać pokrojoną w kostkę cebulę smieszając smażyć dalej. Marchew pokroic w krotkie słupki i dodać do mięsa smażyć dalej często mieszając. Zagotowac wodę i wrzątek wlać do mięsa wody musi byc tyle żeby marchew sie swobodnie utusila. Osolić i dodac przyprawy. Na koniec dodac dobrze umyty ryż. Rozlożyc go na mięsie i  w razie potrzeby zalać wrzatkiem, wody ma być tyle zeby ryz byl przykryty. Kiedy zacznie wrzeć przykryć talerzem i szczelnie pokrywką. Ogień musi być minimalny.tak gotowac 20 minut i odstawic na 10 minut. Przed podaniem wymieszać.



sobota, 22 października 2011

Surówki Turcją pachnące!

Zgodnie z życzeniem podaje przepisy na surówki:

Coban salatasi czyli salatka pasterska

skladnki:
pomidor
ogorek
cebula
pietruszka
papryka
oliwa z oliwek
sol
sumak
nar eksisi czyli koncentrat soku z granata lub sok z cytryny

sposob przyrządzania
Wszystkie skladniki pokroic w drobna kostke, natke pietruszki drobno siekamy. Solimy dodajemy oliwe i lyzke soku z granata lub sok z cytryny sumak. Mieszamy i zostawiamy na 20 minut aby smaki sie wymieszaly.



Mevsim salatasi czyli salatka na kazda pore
Jest to surowka najczesciej serwowana do obiadu. Tak naprawde przyzadzajac ja mozna uzyc wszystkich swiezych warzych jakie posiadamy. Zima surowka jest bardziej zielona a latem ze wzgledu na swieze przepyszne pomidory bardziej czerwona.

skladniki:
salata
szczypior
koperek
natka pietruszki
ogorek
pomidor
marchew
fioletowa kapusta (zaskocze Was ale wlasnie wylecialo mi z glowy jak mowimy po polsku na ciemna kapuste)
oliwa z oliwek
sok z granata lub sok z cytryny
sumak
sol

sposob przyrządzania:
Salate drobno siekamy lub drobno rozrywamy, szczypiorek, koperek, pietruszke drobno siekamy, ogorek i pomidor kroimy w drobna kostke. Kapuste szatkujemy, marchew scieramy na tarce o duzych oczkach.
W zaleznosci co bardziej lubimy lub jaki kolor surowki chcemy otrzymac danego skladnika mozemy dodac wiecej lub mniej.
Dodajemy oliwe, sok z granata lub sok z cytryny solimy mieszamy i podajemy po 20 minutach gdy smaki sie juz wymieszaja.


Sogan salatasi czyli salatka cebulowa

skladniki:
kilka duzych cebul (najlepiej w kilku kolorach ja uzylam czerwonej i slodkiej bialej)
duzy peczek pietruszki
pomidor
sol
sumak (turecka przyprawa do suruwek)
sok z granata
sok z cytryny
pieprz

sposob przyrządzania
Najpierw musimy pozbyc sie goryczki z cebuli. Kroimy ja w drobne piorka mocno solimy i pozostawiamy na 5 minut. Mieszamy reka wyciskajac sok ktory zawiera goryczke. Myjemy i osuszamy na papierowym reczniku. Kroimy pomidory, siekamy drobno natke pietruszki i mieszamy skladniki. Polewamy oliwa, sokiem z granata, kropimy sokiem z cytryny lekko solimy, dodajemy sumak i pieprz mielony. Wszystko mieszamy i jak zwykle czekamy 20 minut zeby smaki sie wymieszaly


Jesli ktos ma ochote wypróbowac sumak można go kupic na moich aukcjach na allegro

Oprócz surówek można uzywać sumak i sok z granata do potraw z oliwa tzw zeytinyagli. Juz niedlugo przepis na tureckie gołąbki własnie z sumakiem i sokiem z granata. 

piątek, 21 października 2011

Biber dolması czyli faszerowana papryka na sposób turecki


Postanowiłam że podzielę się moimi przepisami na durszlaku i tak zrobiłam. Wczoraj pokazał się pierwszy  post. Jakie było moje zaskoczenie widząc ponad 100 wejść jednego dnia. Ciekawe czy to zasługa baklawy czy ogólnie kuchni tureckiej a może po prostu zdjecia które zamieściłam. Zobaczymy czy dolma też zrobi furorę. A uwierzcie mi że smakiem może przewyższyć baklawe. W końcu baklawa to tylko ciasto orzechy i baaaardzo słodki syrop a faszerowana papryka to bomba smaku :)

W ramach wstępu chce napisac co nie co o potrawie która zaprezentuję. Porównując ją z faszerowana papryka jaką jadłam w Polsce różni sie przede wszystkim rodzajem papryki. Tu w Turcji do faszerowania nie używamy dużych mięsistych papryk a małe zielone papryczki o nazwie dolmalik biber czyli papryczki do faszerowania. Nie maja one słodkiego posmaku a raczej są troszke cierpkie. Słodki smak papryki zmienił by zamierzany smak potrawy.
W Polsce paprykę faszerujemy dużą ilością mięsa małą ryżu. W Turcji proporcje są raczej pół na pół lub przewaga ryżu. Jest również wersja bezmięsna podawana na zimno ale ją przedstawie innym razem.
W tureckiej dolmie ważne są również przyprawy. Nie jakieś tam mieszanki typu wegeta a prawdziwe suszone zioła. To one nadadzą potrawie smak i aromat bez nich potrawa będzie mdła i niesmaczna. Ważny jest również koncentrat pomidorowy.
Ale do rzeczy oto przepis:

Biber dolmasi czyli faszerowana papryka na sposób turecki

składniki:
kilogram papryki do faszerowania 
300gr mięsa mielonego
2 garści ryżu
2 garści kaszy kuskus
cebula
łyżka koncentratu pomidorowego
łyżeczka suszonej mięty
łyżeczka mielonego kminu rzymskiego
dla wielbicieli ostrości polecam paprykę w płatkach pul biber
sól
pieprz

sposób przyrządzania
Papryke umyć i wyjąć gniazda. Nastepnie przygotowyjemy farsz mieszając wszystkie składniki czyli: mięso mielone, ryż, kuskus, drobno pokrojona cebula, zioła, koncentrat pomidorowy, sól, pieprz. Należy wlać również pół szklanki wody. Wszystko bardzo dokładnie mieszamy aby smaki sie połączyły i faszerujemy paprykę. Układamy ją w płaskim ale szerokim garnku i zalewamy lekko osolona wodą. Dla wielbicieli dobrze przyprawionych potraw polecam rozpuszczenie w wodzie łyżki koncentratu pomidorowego.
Gotujemy ok 30 minut. My tu w Turcji jemy dolmę z sosem jogurtowo czosnkowym czyli mieszamy jogurt z odrobina wody i dodajemy rozgnieciony czosnek. ( Nie dodajemy majonezu który popsuje naturalny smak jogurtu)







czwartek, 20 października 2011

Baklawa czyli to z czego Turcja slynie najbardziej

Ostatnio czytam polskie blogi kulinarne i widze ze coraz bardziej popularne jest tu ciasto filo, ktorego wlasnie uzywalam do wypieku baklawy.
W Turcji mamy 2 rodzaje tego ciasta. Jedno jest do wyrobow slonych i nazywa sie boreklik yufka drugie zas to baklawalik yufka i jest to specjalna bardzo cieniutka yufka do baklawy.
Na specjalne zamowienie mojej rodzinki przywiozlam im kilka rodzajow roznego ciasta filo. Oczywiscie tego na baklawe rowniez. Musze jednak ostrzec osoby ktore beda chcialy same upiec baklawe, bardzo wazny jest rodzaj masla my uzywalysmy tego o duzej zawartosci tluszczu chyba 82% ale i ono sie do baklawy nie nadaje. Najlepsze jest maslo klarowane gdyz nie zawiera dodatkowo mleka czy serwatki. A teraz juz bardzo prosty przepis na baklawe z ciasta filo.

Baklawa z gotowego ciasta filo

Skladniki:

opakowanie ciasta filo (ja mialam 800g)
400g masla klarowanego
250g orzechow wloskich

syrop:
5szklanek cukru
4szklanki wody
kilka kropel soku z cytryny

Sposob przyrzadzania

Najpierw gotujemy syrop. Wode i cukier wsypujemy do garnka i gotujemy gdy zacznie wrzec dodajemy kilka kropel soku z cytryny i gotujemy 5 minut. Zdejmujemy z ognia.

Duza kwadratowa blache smarujemy maslem i reszte masla topimy.
Na wysmarowana blache ukladamy jedna warstwe ciasta i na nia nastepna i jeszcze jedna. Po trzech warstwach smarujemy maslem. Ciasto jest cieniutkie wiec ukladanie kazdej warstwy zajmuje duzo czasu ale jest to konieczne gdyz nada chrupkosc baklawie.
Co 3 warstwy ciasta smarujemy maslem a co 15 warstw posypujemy wczesniej rozdrobnionymi orzechami wloskimi. Jesli orzechy rozdrabniamy w blenderze uwazajmy zeby nie rozdrobnic ich na pyl. Jedzac musimy czuc kawalki orzechow.
W opakowaniu ciasta mamy 40 warstw wiec beda 2 warstwy orzechow.
Gdy wszystkie warstwy mamy ulozone ciasto kroimy w male kwadraty i polewamy maslem ktore nam zostalo.
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok 15 minut. Baklawa ma sie zarumienic. Gdy sie upiecze i lekko ostygnie polewamy ja syropem i zostawiamy na kilka godzin. Gdy syrop wsiaknie i baklawa ostygnie mozemy juz jesc.
Moja baklawa jest w kropki to wlasnie przez maslo ktore mialo w sobie mleko czy cos takiego. Klarowane maslo nie zepsuje wygladu baklawy.

poniedziałek, 17 października 2011

Deser z pigwy

Deser z pigwy

   4 duze pigwy
2 szklanki cukru
woda
opakowanie smietanki kremowki 30% (lub wiecej)
orzechy wloskie lub pistacje

sposob przyrządzania

Pigwe nalezy obrac i zeby nie ciemniala wkladamy ja do wody z odrobina soku z cytryny. Przekrajamy je na pol wydrazamy gniazda, ktorych nie wyrzucamy. Potrzebujemy garnek z szerokim dnem w ktorym ukladamy pigwy. Posypujemy je 2 szklankami cukru i zalewamy woda. Woda ma je przykryc do polowy. Gniazda rowniez wkladamy do garnka one wlasnie zapewnia nam piekny czerwony kolor pigwy. Nastepnie gotujemy na malym ogniu 1,5 godziny. Studzimy. Kremowke ubijamy i zimna pigwe podajemy z ubita smietana, posypujemy ja rowniez pokruszonymi orzechami wloskimi.


środa, 12 października 2011

Ezogelin çorbası czyli zupa na ostro

Dzisiaj podam Wam przepis na pyszna zupe turecka. Jedna z moich ulubionych. Ezogelin çorbasi to rowniez zupa na bazie soczewicy ale oprocz niej dodajemy ryz. Bardzo wazne sa tu rowniez przyprawy gdyz powinna to byc zupa ostra. A oto przepis:

Ezogelin çorbasi

skladniki
szklanka czerwonej soczewicy
garsc ryzu
marchew
cebula
lyzka koncentratu pomidorowego
sol
lyzeczka ostrej papryki
lyzeczka suszonej miety
lyzka masla

sposob przyrządzania
Cebule pokroic w bardzo drobna kostke. Marchew zetrzec na tarce. Warzywa smazyc na lyzce oleju w glebokim garnku. Gdy zeszkla sie nalezy dodac koncentrat pomidorowy i smazyc jeszcze 5 minut. Wlac wode 6 szklanek dodac umyta soczewice i ryz gotowac az skladniki zmiekna. Na koniec zupe solimy i przyprawiamy ostra papryka i mieta. Odstawiamy z ognia do przestygniecia (10 minut)


wtorek, 11 października 2011

Simit czyli coś bez czego nie byłoby Turcji :)

Turcja dla mnie kojarzy sie przede wszystkim z simitem i simitczi. Simitczi to pan który sprzedaje simity :) Nosi je na glowie i głośno krzyczy SIMIIIIIIIITT! Często budził nas jego głos jeszcze w starym domu. Bengusia jak go tylko usłyszała mówiła że chce simita i biegła do drzwi. Potrafiła zjeść całego. My również je lubimy. Są częścią typowo tureckiego śniadania. 
skladniki:

szklanka ciepłego mleka
pół szklanki oleju
2 łyżeczki cukru
szczypta soli
opakowanie suchych drożdży
maka
(mąki należy dodać tyle aby wyrobione ciasto bylo miekkie i nie kleiło sie do ręki)
1jajko
sezam

sposob przyrządzania

Mleko olej cukier i sól mieszamy w głębokim naczyniu. W drugim naczyniu mieszamy mąkę (2 szklanki) i suche drożdze następnie do skladników płynnych stopniowo dodajemy skladniki suche ciagle mieszajac by sie połączyly i ugniatamy ciasto aż bedzie miekkie. Jesli okaze się że ciasto jest za rzadkie należy stopniowo dosypać jeszcze trochę mąki ciagle ugniatając.
Dobrze wyrobione ciasto odstawiamy do wyrosniecia. Gdy podwoi swoja objętość dzielimy je na części i formujemy simity nastepnie jedna strone smarujemy rozbeltanym jajkiem i obsypujemy sezamem. Pieczemy ok 20 minut w rozgrzanym do 170 stopni piekarniku. Długość pieczenia zależy od piekarnika . Gdy simity zarumienią się znaczy to że są gotowe.


Simity można kupić wszędzie. Nawet na bazarze.

poniedziałek, 10 października 2011

Mercimek köftesi czyli potrawa w sam raz dla bezmięsnych

Dzisiaj dawno już obiecany przepis na mercimek koftesi.
Jest to potrawa bardzo lubiana przez wszystkich Turków. Robi sie ją bardzo łatwo ale muszę przyznać że nigdy jej w Polsce nie robiłam ze względu na to iż mały bulgur (ince bulgur) jest dostępny jedynie w sklepach z orientalną żywnością. Można spróbować zrobić mercimek koftesi z ogólnodostępnym w Polsce kuskusem ale trzeba pamiętać że wchłania mniej wody niż bulgur więc ilość wody podaną w przepisie należy zmniejszyć o pół szklanki lub zwiększyć ilość kuskusu.
Mam nadzieję że ta wegetariańska wersja kofte Wam również będzie smakowała.

Mercimek Koftesi

szklanka ince bulguru lub 1,5szklanki kuskusu
2 szklanki czerwonej soczewicy
4 szklanki wody
łyżeczka soli
łyzeczka ostrej papryki w płatkach
pęczek szczypiorku
pęczek pietruszki
łyżka koncentratu pomidorowego
2 łyżki margaryny lub oleju
cebula

sposób przygotowania
Soczewicę myjemy i gotujemy w 4 szklankach wody. Gdy zrobi się żółta a woda wyparuje zdejmujemy z ognia wsypujemy bulgur lub kuskus mieszamy przykrywamy szczelnie pokrywką i zostawiamy na 15 minut. W tym czasie kroimy cebulę w drobna kostke i smażymy na margarynie lub oleju. Gdy cebula się zeszkli dodajemy koncentrat pomidorowy i przesmażamy aż koncentrat zacznie pachnieć. Zdejmujemy z ognia i dodajemy przyprawy. Zieleninę bardzo drobno siekamy. Przesmażoną cebulkę i zielenine dodajemy do ostudzonej masy z soczewicy i bulguru. Dokladnie mieszamy i formujemy małe kotleciki kofte.
Danie gotowe. Smacznego :)



niedziela, 9 października 2011

Tureckıe śniadanie i przepis na poğaça

Na starym blogu miałam post o takim własnie tytule. Dodam go i uaktualnię

Sniadanie to podstawowy i bardzo ważny posiłek który ma zapewnic uczucie sytości aż do południa więc ważne jest aby sniadanie było zróżnicowane i bogate w witaminy minerały i mikroelementy. Moim zdaniem takie wlasnie jest sniadanie srodziemnomorskie a takim właśnie jest śniadanie tureckie. Jego podstawą są różnego rodzaju sery białe i żółte, jajko, ogórek, pomidor, papryka, oliwki czrne i zielone, parowki, salami, różnego rodzju dżemy no i oczywiscie miód. Do tego pieczywo: chleb buleczki (poğaça), börek i simit. Każdy może znaleźć tu coś dla siebie :) A to nasze sniadani:









 Chciałam co nie co napisać o tureckich kiełbaskach sucuk i serze plesniowym który gości na naszym stole. 
Tureckie kielbaski w niczym nie przypominaja polskich. Je się je jedynie na ciepło. My lubimy smazone w plasterki.  Co do sera plesniowego taki francuski jest tu bardzo drogi więc mój teść robi własny ser pleśniowy. Przepis podam w następnym poście. 
A teraz filmik jak powinno się jeść sucuk na sposób turecki :) prezentuje oczywiście Bengusia.

  video

A oto przepis na buleczki zwane po turecku poğaça
skladniki
pol kostki margaryny
pol szklanki oleju
szklanka jogurtu
2 jajka
sol
lyzeczka proszku do pieczenia
lyzeczka octu
5 szklanek maki
nadzienie:bialy ser i pietruszka sol

Sposob przyrzadzania
Margaryna olej jogurt jajko i bialko sol ocet wymieszac i stopniowo dodawac make z proszkiem do pieczenia wymieszac i podzielic ciasto na 30 czesci kazda czesc lekko rozwalkowac lub na rece rozciagnac rozlozyc farsz skleic boki posmarowac zoltkiem i piec w temperaturze 180 stopni




sobota, 8 października 2011

fırında sebzeli balık czyli ryba pieczona z warzywami

Ryba pieczona z warzywami

skladniki

specjalnie nie podaje ile czego ma byc poniewaz wszystko zalezy od wielkosci blaszki jaka uzywacie do pieczenia

filety rybne
pomidory
ziemniaki
cebyla
natka pietruszki
zielona papryka
sol

Sposob przygotowania
Filety kroimy na kilka czesci i przygotowujemy warzywa. Cebule pomidory i ziemniaki kroimy w plasterki, natke wystarczy przerwac na krotsze kawaleczki a papryke jesli jest mala zostawiamy bez krojenia a jesli wieksza kroimy w dluzsze paski.
Forme smarujemy olejem ukladamy rybe na niej cebule, zmieniaki i pomidory zdobimy pietruszka i na koniec ukladamy papryke wszystko lekko solimy i wstawiamy do pieca nagrzanego do 220 stopni na okolo 20 minut.


piątek, 7 października 2011

Kotleciki izmirskie czyli izmir koftesi

Kotleciki izmirskie czyli izmir koftesi

skladniki:
0,5kg miesa milonego
2 duze ziemniaki
2 duze pomidory
4 papryki chilly (moze byc zwykla papryka pokrojona w paski)
natka pietruszki
cebula
2 zabki czosnku
lyzka koncentratu pomidorowego
sucha bulka
sol
pieprz
przyprawa do kofte
kminek mielony
tymianek

Sposob przyrzadzania:
Mieso nalezy przyprawic kilka godzin przed przygotowaniem calego dania.
Mieso mielone, drono pokrojona cebule, zmiazdzony czosnek, drobno posiekana natke pietruszki wymoczona sucha bulke i przyprawy bardzo dokladnie mieszamy reka i zostawiamy na kilka godzin w lodowce aby smaki sie polaczyly.
Gdy mieso bedzie gotowe smazymy male kotleciki.
Ziemniaki obieramy i kroimy w grubsze plastry, pomidory rowniez a papryke przekrajamy na pol i wyjmujemy ziarna.
Wszystko ukladamy na duzej blaszce. Najpierw kotleciki nastepnie ziemniaki, pomidory i papryke, zalewamy duza szklanka wody z rozpuszczonym koncentratem pomidorowym. Wode mozemy lekko osolic potrawe posypujemy tymiankiem.
Zapiekamy w dobrze rozgrzanym piekarniku az ziemniaki beda gotowe ok 20 minut.




środa, 5 października 2011

Faszerowane bakłażany

Tu w Turcji mamy dwa rodzje baklazanow. Opisze wam oba zebyscie wiedzieli jakie nalezy wybrac do faszerowania. Jeden rodzaj to baklazany bardziej okragle i pekate one sa idealne na grila. Do faszerowania nadaja sie baklazany dlugie i cienkie.
Sa dwie szkoly przygotowania baklazanow. Pierwsza z nich jest taka ze aby baklazan byl miekki nalezy go obsmazyc na oleju ze wszystkich stron. Ja robie inaczej poniewaz baklazan przy smazeniu wciaga duzo tluszczu, zmienia smak i jest ciezkostrawny. Druga szkola ktora ja preferuje to aby baklazan byl miekki nalezy go piec ok 15 minut w zaleznosci od wielkosci baklazana. Umytego baklazana wkladamy do piekarnika i pieczemy az skorka zmieni kolor na brazowy i zacznie sie marszczyc.

Faszerowane baklazany

skladniki:
4 baklazany
300gr miesa mielonego
cebula
papryka peperoni
pomidor
lyzka koncentratu pomidorowego
przyprawy
sol
pieprz

sposob przyrzadzania

Mieso mielone smazymy na niewielkiej ilosci oleju. Nastepnie dodajemy drobno pokrojona celule i papryke. Smazymy przez chwile ciagle mieszajac. Dodajemy sol, pieprz i inne przyprawy. Z przypraw ja najczesciej dodaje ostra papryke, kminek mielony, miete i tymianek. Smzaymy jeszcze kilka minut i dodajemy koncentrat pomidorowy. Kontynuujemy smazenie az koncentrat zacznie pachnac. Farsz jest gotowy. Wczesniej przygotowane baklazany rozcinamy wzdluz ale nie przecinamy calkowicie a tylko tyle zeby mozna bylo go otworzyc do faszerowania. Nastepnie widelcem zgniatamy miazsz i wkladamy farsz. Ozdabiamy kawalkami pomidora i zapiekamy ok 20 minut w piekarniku nagrzanym do 150stopni.



wtorek, 4 października 2011

Revani czyli na słodko po turecku

Dzisiaj pierwszy raz podam przepis na coś słodkiego do kawy lub herbaty. Typowe tureckie ciasto nasączone syropem. Pewnie znacie popularna baklawę czy kadayif ale wiadomo że te słodkosci zrobic w domu to nie lada sztuka więc ja jak zwykle proponuje cos prostego ale równie pysznego. Ciasto nazywa sie Rewani. Niech was nie zdziwi niewielka ilosc mąki w przepisie. Zastąpi ja kasza manna która po nasiąknięciu syropem będzie mięciutka.
Rewani
skladniki
9 jajek
3/4 szklanki cukru
2 szklanki kaszy manny
1/4 szklanki mąki
1/4 szklanki stopionego masła (jak ktoś woli może byc olej)
skórka z cytryny
syrop:
4 szklanki cukru
5 szklanek wody
łyżka soku z cytryny

sposób przyrządzania
Żołtka ubić z cukrem i skórką z cytryny. Ubijać należy długo aż masa zrobi się jasna (ok. 10minut) W drugim pojemniku ubić białka na sztywną pianę. Mąkę i kaszę mannę wymieszać z żółtkami. Mieszamy delikatnie łyżką aby masa żółtkowa zachowała swoją puszystą konsystencję. Następnie do masy dodajemy białka i stopione masło delikatnie mieszając. Powstałą masę wlewamy do głębokiej formy ( forma musi być głęboka ponieważ musi byc miejsce na syrop) i pieczemy ok. 45 minut w piekarniku nagrzanym do 175 stopni. Gdy ciasto sie piecze gotujemy syrop. Do garnka wlewamy wodę, dosypujemy cukier i sok z cytryny. Gdy się zagotuje czekamy jeszcze 5 minut i wyłączamy gaz. Gdy ciasto sie upiecze polewamy gorące ciasto letnim syropem. Można tez polać letnie ciasto gorącym syropem. Czekamy aż ciasto nasiąknie syropem i ostygnie następnie kroimy je w prostokąty. Możemy podawac z bita smietana.






LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...